Дочек делегације Француског института

Имали смо част да у петак, 23.4.2021. у нашој школи угостимо делегацију Француског института у Србији. У оквиру пројекта мрежа школа „Волим француски“, нашу школу су посетили аташе за француски језик у Амбасади Републике Француске у Београду, Франк Идинга, Владимир Маринковић, директор огранка Француског института у Новом Саду , Владимир Маринковић и координаторка за двојезичну наставу и промоцију француског језика у Француском институту у Београду, Александра Малжан.

Овом приликом наша школа је и званично постала део мреже школа „Волим француски“ која је основана на инивијативу Француске Амбасаде и Француског института у Србији. Ова мрежа броји око двадесетак основних школа из целе Србије, а чињеница да је и наша школа део те мреже нас чини веома поносним. Француска амбасада и Француски институт у Србији препознали су потенцијал наше школе, зато смо и добили позив да постанемо део овог веома значајног пројекта. Наши гости су такође упознати са великим проблемом са којим се наша школа тренутно суочава што се тиче учења француског језика, а то је да ове школске године, у нашој школи, постоји само једна група која учи француски језик. То је мешовита група ученика осмих разреда. Искрено се надамо да ће чињеница да је наша школа сада део пројекта у сарадњи Француске Амбасаде и Француског института у Србији помоћи да се учење француског језика не угаси. Они су нам несебично обећали помоћ и осигурали подршку у очувању, сада већ традиционалном, учењу француског језика у нашој школи.

Нама остаје да се надамо да ће тако и бити. На овом састанку је било речи и о другим бројним могућностим за даљу сарадњу. Надамо се да ће, захваљујући овом пројекту, сарадња између Француског института и наше школе бити учвршћена, на задовољство свих нас, наше наставнице Сање Секошан, а пре свега наших будућих ученика. Наша школа је радила и радиће на промоцији француског језика и културе. Наставница француског језика, Сања Секошан, је успоставила везу и започела сарадњу са Француским институтом у Србији, тачније са представницима огранка из Новог Сада. С тим у вези, требамо споменути да су 7. фебруара 2020. у нашој школи биле одржане 2 радионице промоције француског језика „Бирам француски“, пројекат у реализацији Француског института, подржан од стране Покрајинске Владе Војводине . Учесници ових радионица су били тадашњи ученици 4. разреда, а радионицу су држали страни лектори француског језика.